» Strona główna » Nutrigenomika
Nutrigenomika zajmuje się badaniem wpływu bioaktywnych składników diety na ekspresję genów, a także opisuje procesy decydujące o tym, w jaki sposób żywność i stosowane modele żywieniowe wpływają na stan zdrowia człowieka. Przedmiotem szczególnego zainteresowania nutrigenomiki jest zależność pomiędzy prowadzoną dietą, a genetycznymi predyspozycjami do tzw. chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca.
W artykułach poświęconych nutrigenomice omówione zostaną modle żywieniowe, które u niektórych osób mogą być stymulatorem zwiększającym ryzyko rozwoju danej choroby; związki chemiczne powszechnie występujące w żywności, które mogą oddziaływać na genom człowieka; geny, których ekspresje regulują składniki pożywienia przez co odgrywają znaczącą rolę w progresji niektórych chorób; żywność funkcjonalna oraz spersonalizowana dieta, wykorzystująca wiedzę nt. genomu pacjenta i jego indywidualnego zapotrzebowania na określone składniki bioaktywne, która ma za zadanie zapobiegać, łagodzić objawy lub leczyć występujące choroby przewlekłe.
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.