» Strona główna » Dietetyka sportowa
Nieprawidłowe zachowania żywieniowe mogą mieć wpływ na zaburzenie procesu treningowego oraz przyczyniać się do obniżenia maksymalnych możliwości wysiłkowych sportowca. Dlatego tak ważne jest, by prawidłowe odżywianie było obecne przez cały czas w życiu osoby zajmującej się sportem, przed, w trakcie oraz po wysiłku. To, co sportowiec spożywa w trakcie całego procesu treningowego wpływa na jego osiągnięcia sportowe, ale także na to, w jaki sposób organizm się adaptuje oraz regeneruje.
W tym rozdziale dowiesz się o podstawach żywienia i suplementacji sportowców, a także o tym skąd bierzemy energię do ćwiczeń, jak ona powstaje oraz jak poszczególne makroskładniki i kompozycja diety, wpływają na efekty, na które pracujemy podczas każdej sesji treningowej, na poziom tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej. Omówimy posiłek przed- i potreningowy, właściwe metody nawadniania i uzupełniania energii podczas wysiłku, a także poruszymy pojęcia takie jak superkompensacja glikogenu, upadek mięśniowy, trening siłowy, trening interwałowy, wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka, termogeniki, boostery testosteronu, substancje wspomagające w sporcie i wiele innych.
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.