» Strona główna » Zdrowie » Dieta podczas przechodzenia grypy żołądkowej
Spis treści 1. Grypa żołądkowa — co jeść? 2. Grypa żołądkowa — co jeść a czego powinno się unikać? 3. Dlaczego dieta jest tak ważna w przypadku grypy żołądkowej? 4. […]
Grypa żołądkowa jest chorobą znacznie utrudniającą codzienne funkcjonowanie. Jej objawy są na tyle dotkliwe, że chory zwykle nie ma apetytu do jedzenia, bądź spożywanie produktów wiąże się z ich szybkim wymiotowaniem lub biegunką. Nic zatem dziwnego, że częstym wyszukiwaniem jest „grypa żołądkowa – co jeść”.
Warto wprowadzić do diety lekkostrawne posiłki, najlepiej w półpłynnej formie i na ich podstawie przetrwać te dni choroby, które powodują najgorsze objawy. Do diety warto zatem wprowadzić kleiki ryżowe, kisiel, koktajle owocowo-mleczne czy kaszę mannę, najlepiej na wodzie. Można także jeść sucharki, chrupki kukurydziane czy wafle ryżowe. Koniecznością w przypadku wystąpienia grypy żołądkowej jest uzupełnianie traconych w wyniku wymiotów i biegunki płynów. Ważne jest zatem to, by pić duże ilości wody i elektrolitów.
Po kilku dniach choroby zwykle wraca apetyt i można wtedy zacząć spożywać bardziej odżywcze posiłki. Wśród nich można zaliczyć zupy, takie jak krupnik czy rosół, biały ryż, ziemniaki, gotowane mięso, na przykład piersi z kurczaka czy jajka na miękko.
Znając już odpowiedź na zapytanie odnośnie do grypy żołądkowej — co jeść, warto zadać sobie także pytanie, jakich produktów unikać bądź całkiem wyeliminować je z diety na czas przechodzenia choroby. Do takich posiłków należą przede wszystkim te smażone i ciężkostrawne, ponieważ nie dość, że znacznie obciążają żołądek, mogą doprowadzić do zwiększenia się objawów żołądkowo-jelitowych. W ich miejsce należy wprowadzić posiłki gotowane na parze lub w wodzie, bądź pieczone czy duszone bez dodatku tłuszczu.
Ze względu na problemy z tolerancją laktozy, podczas przechodzenia grypy żołądkowej warto zrezygnować także z jedzenia produktów mlecznych. Należy ograniczyć także cukier oraz błonnik, by zminimalizować prawdopodobieństwo nasilenia się objawów jelitówki.
Grypa żołądkowa to choroba przewodu pokarmowego znana również jako grypa jelitowa lub jelitówka, wywoływana przez norowirusy, rotawirusy lub inne typy wirusów. Do zarażenia nią dochodzi w wyniku przedostania się i wyniszczania przez wirusy błony śluzowej żołądka.
Grypa żołądkowa jest chorobą sezonową, a większość pacjentów zapada na nią jesienią i zimą. Ze względu na wysoką zakaźność jest chorobą masową. Najczęstszym sposobem zarażenia się grypą jelitową jest przenoszenie zarazków drogą kropelkową. Można również zarazić się nią, jedząc niewłaściwie przygotowaną żywność lub pijąc skażoną wodę od osoby chorej. Właśnie z tego powodu tak ważna jest odpowiednia dieta podczas jej przechodzenia. Warto bowiem zadbać o nawodnienie organizmu i spożywanie posiłków, które nie obciążą znacznie żołądka.
Sama grypa żołądkowa nie jest trudna do zdiagnozowania, ale czasami można ją pomylić z zatruciem pokarmowym. Obie choroby charakteryzują się podobnym schorzeniem, chociaż występują też znaczne różnice. Grypa żołądkowa to choroba, która dotyka pacjentów w zimnych miesiącach, podczas gdy ta druga choroba występuje częściej latem. Głównym faktem wyróżniającym obie dolegliwości jest to, że zatrucie pokarmowe nie jest zaraźliwe, w przeciwieństwie do wysokiego wskaźnika infekcji grypy żołądkowej. Choroby mają też różne przyczyny – grypę wywołują wirusy, a zatrucia pokarmowe wywołują bakterie dostające się do organizmu. Okres inkubacji jest również nieco krótszy niż w przypadku jelitówki, wynosi bowiem tylko 1-2 dni.
Typowe objawy grypy to nagły początek wysokiej gorączki, dreszcze, ból brzucha i utrata apetytu, którym towarzyszy biegunka, nudności i wymioty. Pacjent podczas przechodzenia grypy żołądkowej często się wypróżnia. Może dochodzić do nawet kilkunastu wizyt w toalecie.
Internetowe fora słyną z polecania podczas grypy żołądkowej jedzenia paluszków. Ich stosowanie ma przynieść bowiem źródło sodu, potrzebne organizmowi ze względu na wytrącenie znacznych ilości składników odżywczych w wyniku biegunki czy wymiotów. Słona przekąska może zatem pomóc, a ze względu na swój smak przekona do siebie przede wszystkim dzieci, które podczas przechodzenia jej mogą nie być chętne do jedzenia czegokolwiek. Ważne jest jednak to, by z pomocą paluszków nie powstrzymywać biegunki czy nudności, a jedynie pomagać sobie w ich niwelowaniu.
Wiedząc już jakie posiłki można stopniowo wprowadzać do diety i jakich warto byłoby w tym okresie unikać podczas przechodzenia grypy żołądkowej, warto zadbać także o odpowiednie nawodnienie. Jak już wiadomo w poprzedniej części artykułu konieczne jest spożywanie dużych ilości płynów, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu, które nie jest trudne w przypadku tak częstego wymiotowania i biegunki.
Oprócz wody warto udać się do apteki po doustne płyny nawadniające i przyjmować elektrolity w małych porcjach, ale często – najlepiej po każdej wizycie w toalecie. Szczególnie istotne jest unikanie napojów gazowanych oraz soków owocowych. Na czas trwania grypy żołądkowej warto zrezygnować także z kawy i mocno posłodzonej herbaty. Te napoje mogą bowiem doprowadzić do zwiększenia częstotliwości wymiotów czy biegunki i jedynie znacznie nasilić objawy choroby.
Internetowe wskazówki dotyczące przeciwdziałania grypie żołądkowej często obejmują leczenie Coca-Colą. Napój ten jest uważany za jeden ze skutecznych i sprawdzonych domowych środków na tę chorobę i działa jako jeden ze specyfików, które mogą pomóc w powstrzymaniu biegunki. Jego użycie może poskutkować, ale należy go pić pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim napój powinien być wygazowany i pity w małych ilościach. Bardzo ważne jest również, aby nie spożywać go, jeśli pacjent przechodzi jelitówkę wywołaną infekcją wirusową. Warto ją zażywać tylko w przypadku infekcji bakteryjnej, a odpowiednio stosowana może pomóc uzupełnić węglowodany, utracone kalorie i poziom cukru w organizmie.
W sytuacji, gdy objawy jelitówki zaczynają powoli mijać, pacjenci często zadają sobie pytanie na temat grypy żołądkowej — co jeść po jej wyleczeniu. Ważne jest to by od razu nie wprowadzać do diety wszelkich produktów, które spożywaliśmy przed jej wystąpieniem. Ciężkostrawna standardowa dieta może nie być najlepszym pomysłem. Najważniejsze jest to, by nie fundować organizmowi terapii szokowej, choć zwykle już na pierwszy dzień po ustaniu choroby można powrócić do większości nawyków żywieniowych.
Klasyczne produkty z codziennego jadłospisu warto wprowadzać stopniowo i sprawdzać jak organizm na nie zareaguje. Szczególnie chodzi tutaj o produkty bogate w błonnik, z dużą ilością tłuszczu. Stopniowo warto wprowadzać także wędliny, konserwy czy produkty marynowane. Należy także uważać, jeśli chodzi o surowe warzywa i świeże owoce. Do diety warto wprowadzać je raczej kilka tygodni po ustaniu objawów grypy żołądkowej.
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.