» Strona główna » Psychodietetyka » Anoreksja psychiczna – przejęcie kontroli czy powolna autodestrukcja?
Zaburzenia odżywiania w międzynarodowej klasyfikacji The International Statistical Classification of Diseases, and Related Health Problems, tenth revision (ICD-10) kwalifikuje się do zaburzeń behawioralnych powiązanych z zaburzeniami fizjologicznymi i czynnikami fizycznymi. Kryteria dla jadłowstrętu psychicznego obejmują niską masę ciała (niskie BMI), zaburzone zachowania związane z jej utrzymaniem, zaburzone wyobrażenie własnego ciała oraz zaburzenia hormonalne dotyczące osi przysadka-nadnercza oraz gonad.
Najczęściej anoreksja dotyczy kobiet, które stanowią 80–90% przypadków osób cierpiących na to zaburzenie. Pierwsze manifestacje jadłowstrętu psychicznego występują średnio w 15 roku życia, ale wiek chorujących w ostatnich latach cechuje trend spadkowy, co oznacza, że zaburzenie to diagnozowane jest coraz częściej u coraz to młodszych pacjentek. Charakterystyczny wiek zachorowania to okres kształtowania się autonomii i indywidualizacji u młodej kobiety, która w tym czasie tworzy nowe relacje w związkach z rówieśnikami, partnerami i rodzicami. Do głównych czynników zakłócających ten proces należą nieprawidłowe cechy osobowości, wcześniej występujące przykre doświadczenia życiowe oraz występowanie zaburzeń psychicznych. Anoreksja psychiczna jest realną i niezwykle groźną chorobą, która nieleczona, prowadzi do stopniowego wyniszczenia organizmu osoby chorej, a w konsekwencji nawet do śmierci. Jej występowanie u młodych kobiet ocenia się na 0,3% i jest dwa razy większa u nastolatek. Podjęcie właściwego leczenia i odpowiednia reakcja na pojawiające się objawy jest konieczna, ponieważ jadłowstręt psychiczny prowadzi do wielu szkód w sferze zarówno zdrowia somatycznego, jaki i psychicznego, wpływa na funkcjonowanie społeczne osoby obarczonej chorobą, a ponadto największa śmiertelność spośród zaburzeń psychicznych przypada właśnie anoreksji. Poniżej przedstawimy charakter choroby, jej przebieg, przyczyny, objawy i efektywne metody terapeutyczne. Natomiast jeśli podejrzewasz anoreksję u siebie, swojego dziecka bądź innej bliskiej Ci osoby nie wahaj się skorzystać z konsultacji z lekarzem online i nie bagatelizuj choroby. Lekarz dokładnie wskaże Ci właściwe kroki, jakie należy podjąć w celu rozpoczęcia skutecznej terapii tego zaburzenia i okaże wsparcie również w innych kwestiach, które stanowią dla Ciebie problem natury zdrowotnej.
Według niektórych autorów zaburzenia odżywiania się istniały już w starożytności. Hipokrates używał określenia asitia lub inedia na chorobliwe powstrzymywanie się od spożywania jakiegokolwiek pokarmu. Kwestię świadomego ograniczania ilości spożywanego jedzenia rozpoczyna opis już z 895 roku i dotyczy kobiety o imieniu Friderada, która, podobnie jak wiele kobiet żyjących w tamtych czasach była osobą bardzo religijną. W okresie średniowiecza panowało bowiem przekonanie, że tylko poprzez umartwianie ciała można zasłużyć sobie na chwałę w oczach Boga, dlatego też głodzono się, narażano na oddziaływanie bardzo niskich lub wysokich temperatur, a także często pracowano ponad własne siły. Następnie opisano przykłady restrykcji żywieniowych (głodzenia się) w okresie średniowiecza opierając się na „żywotach świętych” oraz opisach „cudownych panien”. W Europie zachodniej XII i XIII wieku ,,cudowne panny” lub te z kobiet, które głodziły się i charakteryzowały wychudzoną sylwetką były wysoce poważane, a ich zachowanie było przepojone interpretacjami religijnymi. Katarzyna ze Sieny (1347 – 1380), której całkowita kontrola nad spożywaniem pokarmu była postrzegana jako oznaka religijnego oddania, uważana była za świętą. Jednak ,,święta anoreksja” była krótkotrwała, kiedy to od XVI wieku kościół katolicki stał się przeciwnikiem ascetyzmu. Niektóre kobiety cierpiące na jadłowstręt psychiczny były później postrzegane jako czarownice i palone na stosie.
Pierwszego usystematyzowanego opisu objawów anoreksji we współczesnym rozumieniu tego zaburzenia dokonał angielski lekarz Richard Morton w 1687 roku, opisał on przypadki “choroby wyniszczającej” o etiologii nerwowej u jednego mężczyzny i jednej kobiety. Następnie w historii jadłowstrętu psychicznego pojawiają się takie postacie jak Lasegue i Gull, którzy to stworzyli wspólną listę objawów psychopatologicznych charakterystycznych dla tego zaburzenia. Pierwszy formalny opis anoreksji przypisywany jest właśnie wspomnianemu Sir Williamowi Gull – lekarzowi Królowej Wiktorii, który w 1868 r. nazwał to zaburzenie ,,anorexia hysterica”, podkreślając psychogenne tło zaburzenia. Z kolei w latach 70. XX wieku Gerald Russell przedstawił pierwsze kryteria diagnostyczne anoreksji, natomiast jedną z pierwszych współczesnych klasyfikacji tego zaburzenia zaproponował w 1976 roku Feighner i współpracownicy. Na tej podstawie Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne w 1980 roku zweryfikowało kryteria jadłowstrętu psychicznego i przedstawiło je w klasyfikacji DSM-III w 1982 roku, dokonując późniejszych aktualizacji. W Polsce obowiązują kryteria zaproponowane przez Światową Organizację Zdrowia (World Health Organization, WHO), które zostały ujęte w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Zaburzeń Psychicznych (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, ICD-10) i obowiązują od 1996 roku.
Do zapoczątkowania jadłowstrętu psychicznego często dochodzi niewinnie i początkowo taki obraz może być opisywany jako zmiana stylu życia na prozdrowotny, ponieważ osoba, u której zaczyna rozwijać się zaburzenie zwiększa aktywność fizyczną, ogranicza produkty przetworzone, wysokokaloryczne, rezygnuje ze słodyczy itd. Takie zachowania często poprzedzone są wstydem, negatywną oceną własnej sylwetki, porównywaniem się z innymi, krytycznym podejściem do siebie, perfekcjonizmem i chęcią zmniejszania ,,zbyt wysokiej wagi”. Wśród nastoletnich dziewcząt o normalnej wadze od 40 do 60% z nich postrzega siebie jako zbyt ciężkie. Ponadto do 60 % nastolatek regularnie się odchudza i stosuje różne metody kontrolowania masy ciała, ponad 50% nastolatków ćwiczy, aby poprawić swoją sylwetkę lub stracić na wadze, a około 45% nastolatek pali papierosy w celu kontrolowania wagi i wyciszenia uczucia głodu. Większość nastolatek jest zaabsorbowanych ilością spożywanego pokarmu oraz tym jak prezentuje się ich ciało. Ponadto 70% dziewcząt twierdzi, że sylwetka ciała jest ważna dla ich poczucia własnej wartości.
Jadłowstręt psychiczny może rozwinąć się z wielu różnych przyczyn, np. jako mechanizm radzenia sobie z wyzwaniami i zmianami w okresie dorastania, konfliktami w rodzinie, problemami w szkole czy innymi problemami natury psychicznej. Rozwojowi anoreksji sprzyjają problemy towarzyszące okresowi adolescencji i pokwitania. Istotne mogą być również czynniki społeczne, a przede wszystkim obowiązujący i promowany w mediach model sylwetki kobiecej i kult szczupłości. Przyczyny jadłowstrętu psychicznego są bardzo złożone. Występują wśród nich zarówno czynniki biologiczne do których zaliczamy predyspozycje genetyczne, jak też pozabiologiczne, w których zawierają się czynniki psychologiczne, socjologiczne i kulturowe. Należy jednak pamiętać, że jadłowstręt psychiczny występuje również bez uchwytnych czynników wyzwalających i w prawidłowo funkcjonujących rodzinach.
Do czynników biologicznych, które mogą mieć znaczenie w rozwoju anoreksji psychicznej zalicza się:
Czynniki psychologiczne obejmują zarówno cechy osobowości pacjenta borykającego się z jadłowstrętem psychicznym, jak i czynniki zewnętrzne, z którymi osoba nie jest w stanie sama sobie poradzić i/lub utrzymać kontroli nad pewnymi aspektami swojego życia. Czynniki psychologiczne przedstawiają się następująco:
Czynniki społeczno-kulturowe różnią się w zależności od przebiegu dzieciństwa pacjenta oraz środowiska w jakim dorasta. Nie bez znaczenia pozostają także pasje czy zainteresowania, które w znacznej mierze absorbują życie chorego i narzucają na niego pewne ramy, z których ten czuje się w obowiązku wywiązywać. Jako czynniki społeczno-kulturowe wyróżniane są:
W analizie wielowymiarowej uwzględnia się także uwarunkowania genetyczne, na przykład nowoczesny model endofenotypu, zakłada, że cechy osobowości mogą być uwarunkowane genetycznym modelem neuroprzekaźnictwa oraz różnicami w budowie i połączeniach określonych struktur mózgowych, które z kolei mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia jadłowstrętu psychicznego. W innym badaniu zaobserwowano, że TPH2 SNP rs1473473 jest istotnie powiązany z anoreksją i zaburzeniami odżywiania charakteryzującymi się SV. Gdy dwie grupy przypadków zaburzeń odżywiania były ze sobą skorelowane, dominujący model genotypowy dla rs1473473 wskazywał, że nosiciele mniejszego allelu rs1473473 mieli wyższe ryzyko zachorowalności na jadłowstręt psychiczny. Gen TPH2 koduje główny enzym ograniczający tempo syntezy serotoniny w mózgu. Serotonina jest natomiast zaangażowana w modulowanie sytości, lęku i obsesji, a także kontrolę nastroju i impulsów. Z kolei w pewnym szwedzkim badaniu bliźniaków około połowa czynników genetycznych przyczyniła się do podatności zarówno na anoreksję, jak i na bulimię.
Anoreksja niesie ze sobą takie skutki zdrowotne jak:
Kryteria rozpoznawania anoreksji psychicznej według ICD-10:
Kryteria rozpoznawania anoreksji psychicznej według DSM-5:
IV stopnie nasilenia jadłowstrętu, w zależności od BMI:
Według klasyfikacji chorób psychicznych DSM-V jadłowstręt psychiczny możemy podzielić na dwa główne typy, a mianowicie typ restrykcyjny (ograniczający) oraz typ bulimiczny przebiegający z występującymi co jakiś czas epizodami objadania się.
Psychologiczne korzyści dla pacjentów wynikające z trwania w chorobie obejmują:
Problemy psychiczne występujące w przebiegu anoreksji psychicznej to np.:
Właściwe leczenie anoreksji opiera się o prawidłową diagnozę i rozpoznanie. Jadłowstręt psychiczny może być chorobą towarzyszącą innym chorobom psychicznym, dlatego też cały proces leczenia powinien charakteryzować się podejściem holistycznym. Leczenie farmakologiczne zaburzeń odżywiania powinna wspierać psychoterapia i współpracą z psychodietetykiem, która ma na celu zmiany sposobu myślenia, zachowania i odżywiania się. W skrajnych przypadkach wyniszczenia organizmu niezbędne jest leczenie w placówkach szpitalnych, behawioralny trening jedzenia lub hospitalizacja na oddziałach intensywnej opieki medycznej z powodu występujących zaburzeń somatycznych. Powszechnie wykorzystywaną metodą w terapii anoreksji jest psychoterapia indywidualna oraz psychoterapia rodzinna (<18 r.ż. ta forma terapii jest niezbędna i z reguły poprawia skuteczność oraz trwałość leczenia). Z kolei farmakoterapia wykorzystywana jest najczęściej w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych towarzyszącej anoreksji. Niekiedy wykorzystuje się także leki zwiększające apetyt, takim lekiem, stosunkowo bezpiecznym dla układu krążenia i jednocześnie powodującym wzrost łaknienia jest przepisywana przez lekarza na receptę Mianseryna. Jednak przy wykorzystywaniu w terapii leków zwiększających apetyt należy wziąć pod uwagę jak z takimi lekami będzie czuł się pacjent, który obsesyjnie kontroluje i ogranicza ilość spożywanego jedzenia, a nagle sztucznie zwiększy się jego apetyt. Może to spowodować, że takie metody paradoksalnie pogorszą sytuację, ponieważ mogą wywołać poczucie utraty kontroli, a przez co lęk i wewnętrzny sprzeciw.
W farmakoterapii osób z anoreksją psychiczną ze względu na często współwystępujące inne zaburzenia sfery psychicznej nierzadko wykorzystywane są także dostępne na receptę leki antydepresyjne czy przeciwlękowe. Jednak, jeżeli BMI jest znacznie poniżej normy leki SSRI (selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny), które mogą dodatkowo obniżać apetyt nie należą do leków pierwszego wyboru. Stosuje się je z powodzeniem, przy towarzyszących objawach depresyjnych, lękowych, lecz w późniejszej fazie choroby. Tak więc leki SSRI zazwyczaj stosuje się po uzyskaniu przyrostu masy ciała, ponieważ mogą one obniżać łaknienie oraz mieć działania uboczne na układ krążenia. Ponadto, jeśli takie działanie ma wartość terapeutyczną w przypadku danego pacjenta lekarze udzielają recepty na różne neuroleptyki np. Olanzapina oraz leki stabilizujące nastrój. Olanzapina wykazuje działanie stabilizujące na nastrój, przeciwmaniakalne i przeciwpsychotyczne, to lek z grupy pochodnych tienobenzodiazepiny. Dostępnych jest kilkadziesiąt preparatów zawierających olanzapinę np. Anzorin, Egolanza, Ranofren, Zolafren, Olanzapine Apotex i inne. Leki te dostępne wyłącznie na receptę.
Wykorzystywane w leczeniu anoreksji leki będą pomagały w załagodzeniu objawów depresyjnych, lękowych czy kontrolowaniu chorobliwych impulsów, natomiast dużo więcej korzystnych zmian w psychice pacjenta dzieje się podczas psychoterapii. W wszelkich zaburzeniach odżywiania bardzo rzadko chodzi o samo jedzenie, które jest tutaj bardziej objawem niż przyczyną choroby. U podstaw tych chorób leżą dużo głębsze problemy emocjonalne, związane z relacjami z bliskimi i rówieśnikami, poczuciem własnej wartości, tożsamości, autonomii, brakiem akceptacji, zagubieniem w społeczeństwie i wiele innych. Leki złagodzą objawy, ale nie naprawią chorobliwego sposobu myślenia pacjenta. Mogą pomóc się wyciszyć, ustabilizować, stanąć na nogi, poczuć, że ma się energię, by o siebie zadbać, zawalczyć, wzniecić iskrę motywacji, jednak największą pracę pacjent wykonuje podczas terapii, która skutkuje korzystnymi zmianami w dłuższej perspektywie czasu. Dlatego też efektywne leczenie anoreksji psychicznej powinno zawierać w sobie:
ANOREKSJA | BULIMIA |
BMI <17,5 | BMI często w normie |
Zaprzecza nieprawidłowym zachowaniom żywieniowym i często odmawia leczenia | Dostrzega nieprawidłowe zachowania żywieniowe, jednak często wstydzi się poprosić o pomoc |
Typ introwertyczny | Typ ekstrawertyczny |
Odrzuca jedzenie w celu radzenia sobie różnymi z wyzwaniami | Sięga po jedzenie w celu radzenia sobie z emocjami |
Zaabsorbowanie na ciągłej utracie wagi | Zaabsorbowanie na osiągnięciu “idealnej” sylwetki, często nieosiągalnej |
Według statystyk:
Literatura:
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.