Dietetyka kliniczna

Najnowsze badania wskazują, że wpływ czynników genetycznych na nasze zdrowie mieści się w przedziale zaledwie 10 – 15% ze wszystkich branych pod uwagę. Kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia ma więc dieta, styl życia, jakość snu i środowisko. W Polsce najwięcej ludzi obecnie choruje i umiera na choroby układu krążenia oraz na choroby nowotworowe. Właściwym podejściem do naszej diety oraz stylu życia możemy więc zapobiegać wielu chorobom. Dlatego też bilansowane i zindywidualizowane żywienie chorego, to część procesu leczenia i rekonwalescencji zapewniającej pełny powrót do zdrowia.

W tym rozdziale omówimy, jak jeść, kiedy męczą Cię dolegliwości natury psychicznej m.in. mgła mózgowa, ADHD, stany lękowe, bezsenność, depresja i wiele innych. Podpowiemy, jakie wykonać badania i jak komponować dietę, kiedy chorujesz na nadciśnienie tętnicze, insulinooporność, cukrzycę typu I i typu II, Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy), IBS (zespół jelita drażliwego) i wszelkie choroby dietozależne. Wskażemy też drogę do uzyskania elektronicznego zwolnienia lekarskiego w przypadku nasilenia się objawów choroby bądź złego samopoczucia, umożliwimy Ci również wygodne uzyskanie e-recepty na niezbędne dla Ciebie środki farmakologiczne.

Ciekawostka: przeciętny 70-latek w ciągu całego swojego życia spożywa ok. 75 ton pożywienia i picia. To tyle, co 16 dorosłych słoni. Całą tę masę jedzenia, przerabiamy za pomocą naszego przewodu pokarmowego, który od poczęcia aż do śmierci pracuje non- stop. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o nasz układ pokarmowy.

31 marca 2023
niedokrwistosć megaloblastyczna

Niedokrwistość megaloblastyczna – przyczyny, objawy i dietoterapia

Niedokrwistość megaloblastyczna, nazywana także anemią megaloblastyczną to schorzenie, w którym na skutek niedoboru witaminy B12 (kobalaminy) i/lub witaminy B9 (kwasu foliowego) zmniejsza się ilość wytwarzanych krwinek czerwonych (erytrocytów) i/lub ich […]
14 marca 2023
zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny

W Polsce oceny rozpowszechnienia zespołu metabolicznego (ZM, MetS, metabolic syndrome) dokonano w następujących badaniach: NATPOL 2002 i 2011 oraz WOBASZ (2003–2005) i WOBASZ II (2013–2014). Wyniki powyższych badań sugerują, że […]
27 stycznia 2023
alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe

Termin „alergia” został zaczerpnięty z języka greckiego i jest on połączeniem dwóch słów, a mianowicie „allos”, oznaczającego „zmieniony” oraz „ergon”, który oznacza ,,reakcję”. Alergia jest więc zespołem powtarzalnych objawów występujących u podatnych na nią ludzi po spożyciu określonego pokarmu, niekiedy nawet w śladowej ilości, który u osób zdrowych nie wywołuje żadnych nieprzyjemnych dolegliwości.
4 stycznia 2023
dieta sirt

Dieta Adele, a właściwie dieta SIRT jako skuteczna broń w walce z nadmierną masą ciała?

Sprawdź fenomen diety SIRTfood i przeczytaj, dlaczego Adele tak przyczyniła sie do jej popularności
2 stycznia 2023
celiakia

Celiakia (choroba trzewna) – definicja, diagnoza, objawy i skuteczne metody leczenia

Celiakia to choroba trzewna, która jest jedną z najczęściej występujących na świecie. Sprawdź jej etiologię oraz sposoby postępowania w jej przypafku!
2 grudnia 2022
żywienie w chorobie parkinsona

Postępowanie dietetyczne w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona to jedna z najczęściej występujących chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Pierwszy opis medyczny przypadku sporządził w 1817 roku londyński lekarz James Parkinson, któremu jednostka choroba zawdzięcza swoją nazwę, jednak pierwsze opisy objawów chorobowych zanotowano już na egipskich papirusach z XII wieku p.n.e. Z uwagi na proces starzenia się społeczeństw, częstość występowania choroby Parkinsona cechuje tendencja wzrostowa, jest to jedna z najczęstszych chorób neurozwyrodnieniowych i podobnie jak choroba Alzheimera dotyczy przede wszystkim pacjentów po 50. roku życia.
25 listopada 2022
postepowanie w cukrzycy

Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2

Choroby cywilizacyjne to wszystkie jednostki chorobowe, które występują globalnie, są powszechnie znane i stanowią niezmierzony problem zarówno medyczny, jak i społeczny. Ich jest ściśle powiązany z postępem cywilizacyjnym oraz pojawiającymi się coraz częściej nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.
24 listopada 2022
sibo

SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego)

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestine bacterial overgrowth – SIBO) jest zespołem objawów żołądkowo-jelitowych spowodowanych nadmierną ilością bakterii w jelicie cienkim. Za rozwój tego schorzenia odpowiedzialne są bakterie należące do własnej mikroflory osoby z tą dolegliwością.
17 listopada 2022
ibs

Żywienie w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym, która pomimo dobrego rokowania znacznie pogarsza jakość życia dotkniętych nią osób
2 listopada 2022
choroba wieńcowa

Dietetyczne wsparcie w chorobie wieńcowej

Choroba wieńcowa (coronary artery disease - CAD), to patologiczny proces polegający na tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach nasierdziowych, który może, prowadzić do ich zwężenia i/lub zamknięcia. Na przebieg procesu chorobowego można wpływać poprzez odpowiednią zmianę stylu życia, leczenie farmakologiczne i interwencje inwazyjne, w celu stabilizacji lub regresji choroby.
21 września 2022
insulinooporność

Kompleksowo o insulinooporności

Insulinooporność sama w sobie nie jest chorobą, lecz zaburzeniem metabolicznym, które nieleczone może predysponować do rozwoju wielu jednostek chorobowych. Wykrywając insulinooporność odpowiednio wcześnie i wdrażając odpowiednie techniki terapeutyczne jesteśmy w […]