» Strona główna » Suplementy diety » Jakie są przyczyny niedoboru witaminy B12 i jak zdiagnozować niedobór?
Powszechnie uważa się, że na niedobory witaminy B12 (kobalaminy) cierpią jedynie zwolennicy roślinnego modelu żywienia, natomiast osób spożywających mięso i produkty odzwierzęce problem ten nie dotyczy. Otóż nic bardziej mylnego. […]
Powszechnie uważa się, że na niedobory witaminy B12 (kobalaminy) cierpią jedynie zwolennicy roślinnego modelu żywienia, natomiast osób spożywających mięso i produkty odzwierzęce problem ten nie dotyczy. Otóż nic bardziej mylnego. Co prawda wykazano, że nawet 86,5% weganów cierpi na niedobór kobalaminy, jednak nie są oni jednyną grupą narażoną na negatywne konsekwencjie niewystarczającego odżywienia tkanek tą witaminą. Z niedobormi zmagać mogą się także osoby przewlekle przyjmujące niektóre lekarstwa na receptę, pacjenci z wybranymi schorzeniami bądź innymi dolegliwościami, a niekiedy także kobiety w ciąży lub matki karmiące piersią. Jeśli chcesz uzyskać cenną wiedzę popartą dowodami naukowymi w tej tematyce, ten artykuł jest dla Ciebie. Omówimy w nim charakterystykę witaminy B12, dzienne zapotrzebowanie na tę substancję i przede wszystkim przyczyny występowania niedoboru oraz negatywne konsekwencje zdrowotne jakie wiążą się z niwystarczającą podażą kobalaminy. Co więcej, przeanalizujemy dostępne badania krwi, wykonywane w celu oceny ryzyka niedoborów poprzez określenie stężenia witaminy B12. Pamiętaj, że za pomocą naszej platformy możesz szybko uzuskać teleporadę lekarską, na której lekarz online pomoże Ci w ustaleniu najkorzystniejszej dawki preparatu witaminy B12 oraz rozważy zasadność jego stosowania, a jeśli zajdzie taka potzreba udzieli elektronicznej recepty bądź e-zwolnienia byś w domowym zaciszu mógł powrócić do zdrowia.
Witamina B12 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, zawiera ona minerał – kobalt, z uwagi na to związki o działaniu zbliżonym do wit. B12 nazywane są kobalaminami. Spośród nich biologicznie aktywna jest metylokobalamina oraz adenozylokobalamina. Te dwie formy witaminy B12 odznaczają się zdolnością do pracy w organizmie w roli koenzymu, gdzie adenozylokobalamina redukuje stężenie kwasu metylomalonowego, a metylokobalamina – stężenie homocysteiny. Wchłanianie witaminy B12 zachodzi w końcowym odcinku jelita cienkiego w obecności czynnika Castle’a. Wytwarzany jest on wcześniej w żołądku. Następnie w jelicie kobalamina związana z czynnikiem wewnętrznym zostaje wchłonięta za pośrednictwem specyficznego receptora, który rozdziela tę parę i wolną kobalaminę transportuje do krwiobiegu. W dalszej kolejności witamina B12 łączy się we krwi z transkobalaminami I, II, III. Część kobalaminy łączy się także z innym białkiem, a mianowicie z haptokoryną (transkobalaminą I), której rolą jest przechowywanie jej w organizmie. Czynnik Castle’a może wiązać jednorazowo jedynie 30µg kobalaminy. Nie oznacza to jednak, że suplementacja wyższymi dawkami nie ma zastosowania, ponieważ omawiana witamina podawana w znaczących ilościach może wchłaniać się bezpośrednio przez ścianę jelita. Zapotrzebowanie na witaminę B12 jak w przypadku większości witamin jest zależne od wieku i wynosi od 0,4µg w przypadku niemowląt do 2,8µg u kobiet karmiących. Normy polskie RDA na witaminę B12 wynoszą:
Funkcje jakie spełnia witamina B12 w organizmie człowieka opisane zostały poniżej:
Badania z udziałem wegan wskazują na niedostateczny bądź niski poziom kobalaminy w ich organizmie, a niedobory w tej grupie stanowią około 86,5% przypadków (taki wynik uzyskano u wegan z Niemiec). Jednak okazuje się, że przyczyną niedoboru witaminy B12 nie jest jedynie dieta wegańska. Badania naukowe wykazały, że niedobór tej witaminy może wystąpić także z powodu wielu schorzeń bądź innych czynników, m.in. takich jak:
Okazuje się więc, że suplementacja witaminą B12 nie jest zalecana jedynie zwolennikom roślinnego modelu żywienia, lecz również osobom zmagających się różnymi chorobami czy dolegliwościami. Niezwykle istotne jest także zadbanie o odpowiedni status witaminy B12 u kobiet ciężarnych, ponieważ wiele badań wskazuje na występowanie niedoborów również w tej grupie. Niedobór kobalaminy może nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Z kolei niedobór omawianej witaminy podczas trwania ciąży (tak samo jak kwasu foliowego), skutkuje ryzykiem wystąpienia wad rozwojowych płodu i poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego u dziecka. Co więcej, niskie spożycie kobalaminy w czasie trwania ciąży skutkuje niskim stężeniem witaminy B12 w mleku matki, które w pierwszych miesiącach życia dziecka stanowi dla niego jedyne źródło tej witaminy.
Większość witaminy B12 jest magazynowana w wątrobie i stanowi blisko 50% jej całkowitej puli, a dzienne straty kobalaminy określa się na 0,1-0,2%. Ze względu na to, aby rozwinęły się objawy hipowitaminozy potrzebna jest znaczna ilość czasu (od 2 do nawet 5 lat). Jednak kobalamina to składnik niezbędny do życia m.in. dlatego, że potrzebna jest do prawidłowej pracy układu nerwowego i procesu krwiotworzenia, a konsekwencją jej niedostatecznego spożycia jest niedokrwistość megaloblastyczna (anemia złośliwa), jak również podwyższone stężenie homocysteiny i kwasu metylomalonowego we krwi i moczu. Ma to swoje zdrowotne konsekwencje w postaci np. uszkodzenia układu nerwowego manifestującego się dysfunkcjami neurologicznymi, parestezjami, zmęczeniem, a nawet paraliżem, zanikiem pamięci i ślepotą (atrofia nerwu wzrokowego), co z kolei jest wynikiem postępującej demielinizacji substancji białej w rdzeniu kręgowym i mózgu. Objawy niedoboru witaminy B12 możemy pogrupować na:
Długotrwały niedobór witaminy B12, który nie zostanie odpowiednio wcześnie wykryty i skorygowany, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór kobalaminy, nie zwlekaj i zgłoś się na teleporadę, podczas której lekarz online rozważy zasadność suplementacji, a jeśli zajdzie taka potrzeba dobierze odpowiednią formę i dawkę suplementu.
W diagnostyce niedoboru witaminy B12 należy uwzględnić poniższe zmienne:
Analizując naszą morfologię podstawową lekarz online zwróci zapewne uwagę na podwyższony poziom MCV, czyli średnią objętość krwinek czerwonych i MCH, czyli średnią masę hemoglobiny w erytrocytach oraz obniżenie liczby erytrocytów. Są to bowiem częste wskaźniki sugerujące niedobór witaminy B12, niestety nie są one wystarczające, aby rzetelnie ocenić status kobalaminy w organizmie. Jednak podwyższony poziom MCV jest późnym objawem deficytu i dotyczy aż 80% przypadków. Pomimo to, warto zwrócić uwagę również na fakt, że wówczas, gdy występuje jednoczesny niedobór żelaza i wit. B12, MCV pozostaje w normie, co może okazać się mylące przy analizowaniu otrzymanych wyników. Co więcej, niedobory witaminy B12 w morfologii podstawowej mogą dawać taki sam obraz, jak braki witaminy B9 (kwas foliowy). Dlatego w celu ustalenia wiarygodnego statusu kobalaminy potrzebna jest dalsza diagnostyka, która umożliwi jego dokładniejsze określenie. Oceniając ryzyko niedoboru kobalaminy można wykonać badania określające stężenie: witaminy B12, kwasu metylomalonowego, holotranskobalaminy bądź homocysteiny.
Oznaczenie całkowitej witaminy B12 w surowicy zawiera w sobie sumę haptokoryn i holo-TCII. Jest to niestety mało wiarygodny wskaźnik, ponieważ uwzględnia także nieaktywne analogi witaminy B12. Analogi kobalaminy mogą być powiązane z transporterami kobalaminy. Czynnik wewnętrzny oraz holo-TCII mają do nich stosunkowo niskie powinowactwo, jednak w przypadku haptokoryny powinowactwo jest wysokie, wskutek czego gromadzi je w organizmie. Za jej pośrednictwem analogi mogą być przenoszone do wątroby, a stamtąd są usuwane i wydalane z moczem bądź kałem przez wiele dni, podczas gdy aktywna forma kobalaminy wraca do krwiobiegu. Źródłami analogów witaminy B12 są: tempeh, wodorosty, tofu i spirulina. Spożywanie tych produktów na co dzień negatywnie wpływa na uzyskanie precyzyjnych wyników oznaczenia całkowitej zawartości witaminy B12 w surowicy, ponieważ nie wiadomo, jaką część stanowi forma aktywna. Można wówczas uzyskać dobre wyniki, jednak nadal mieć niedobór kobalaminy.
Istotnym wskaźnikiem niedoboru kobalaminy jest określenie stężenia kwasu metylomalonowego. Można oznaczyć je w surowicy oraz w moczu. Badanie to przydatne jest we wczesnym wykrywaniu niedoboru witaminy B12 i jest uznawane za złoty standard w badaniu ożywienia organizmu tą witaminą. Jej wysoki poziom wskazuje na niedobór witaminy B12, jednak specjaliści EFSA wyrażają przekonanie, że nie odzwierciedla ona wszystkich funkcji B12 w organizmie człowieka, ponadto wynik może być zaburzony u pacjentów zmagających się z chorobami nerek bądź czynnikami dotąd niepoznanymi.
Oznaczenie stężenia holotranskobalaminy, to pomiar stosowany we wczesnym wykrywaniu niedoboru B12, a także w diagnostyce schorzeń zwyrodnieniowych układu nerwowego. Z holo-TCII związane jest blisko 10-30% całej puli kobalaminy we krwi. Natomiast pozostałe 70-90% związane jest z haptokorynami (TCI i TCIII). Z uwagi na fakt, że holo-TCII odpowiada za transport wit. B12 do tkanek, od tego, jakie jest wysycenie tego transportera tą witaminą, zależy, ile jej tam w rzeczywistości dotrze. EFSA na panelu w 2009 r. uznał oznaczenie stężenia holotranskobalaminy za najbardziej specyficzny marker niedoboru witaminy B12. Wykonanie badania jest jednak kosztowne.
Określenie stężenia homocysteiny w badaniu krwi, to wykonywany, lecz niespecyficzny wskaźnik, ponieważ jego stężenie wzrasta nie tylko w przypadku niedoboru witaminy B12.
Literatura:
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.