» Strona główna » Zatrucie » Zatrucie salmonellą – zakażenie, objawy, leczenie
O zatruciu salmonellą można od czasu do czasu usłyszeć w mediach. Zatrucia pokarmowe wywołane tą bakterią są dosyć częste. Czasami wystarczy jedynie spożycie zakażonego produktu odzwierzęcego, by pojawiły się ból brzucha i biegunka.
Zatrucie salmonellą występuje stosunkowo często. Aby doszło do zakażenia, dana osoba musi spożyć produkt spożywczy, w którym znajdują się bakterie. Po pewnym czasie pojawią się pierwsze objawy zatrucia. Wśród nich najczęstsze są biegunka, ból brzucha i wymioty. Większość osób po kilku dniach samodzielnie dojdzie do zdrowia. Jedynie w niektórych przypadkach konieczna będzie interwencja specjalisty.
Salmonella, czyli bakterie gram-ujemne z rodzaju Salmonella, to przyczyna, która odpowiada za występowanie chorób układu pokarmowego. Salmonella typhi z rodzaju salmonella odpowiedzialna jest za dur brzuszny, z kolei Salmonella paratyphi wywołuje dur rzekomy. Współczesna medycyna wyróżnia ponad 2500 serotypów, czyli odmian tego patogenu. Najwięcej przypadków zakażenia u ludzi wiąże się z bakterią niedurową Salmonella enteriditis.
Do zatrucia salmonellą dochodzi w wyniku spożycia pokarmu lub płynu, w którym znajdują się drobnoustroje. Najczęściej są to jajka oraz inne pokarmy odzwierzęce, a także niedogotowane mięso drobiowe. Zdarzają się przypadki, gdy do zakażenia dochodzi w wyniku zjedzenia owoców morza, niektórych przypraw, ciast ze śmietaną lub zanieczyszczonych warzyw. Salmonella bywa nazywana biegunką podróżnych ze względu na to, że do kontaktu z bakteriami często dochodzi podczas wakacji za granicą.
Zakażenie salmonellą ma bardzo zróżnicowany przebieg. Wszystko zależy tutaj od czynnika etiologicznego. Szczepy niedurowe powodują ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, ale zdarza się również, że zakażenie rozwija się w innej postaci i może zagrażać zdrowiu, a nawet życiu pacjenta. Zakażenia ogólnoustrojowe mogą być wywoływane przez szczepy durowe salmonelli.
Salmonella jest dosyć często występującym zakażeniem. Najbardziej narażeni są mieszkańcy krajów rozwijających się, ponieważ występujące tam problemy z zachowaniem odpowiedniej higieny oraz niski poziom opieki zdrowotnej sprzyjają infekcjom. W krajach rozwiniętych salmonella występuje nieco rzadziej. Najczęściej pacjenci zarażają się nią poprzez spożycie potraw, przy których przygotowaniu nie przestrzegano podstawowych zasad sanitarnych.
Jeżeli odczuwasz objawy zakażenia, warto skontaktować się z lekarzem. Nie czujesz się wystarczająco dobrze, aby osobiście udać się do specjalisty, alternatywą dla wizyty może być konsultacja lekarska online.
Po zjedzeniu przez człowieka zakażonej żywności bakterie salmonelli zasiedlają jego przewód pokarmowy. Później wydalane są z kałem. Do zakażenia dochodzi dosyć łatwo, jeżeli nie są przestrzegane zasady higieny lub zjedzona zostanie żywność, która zanieczyszczona została odchodami. Przykładowe źródła salmonelli to:
Warto wiedzieć, że pałeczki salmonelli mogą zostać przeniesione na żywność przez osy, gryzonie czy karaluchy. Warto więc odpowiednio zabezpieczać wszystkie produkty spożywcze, jakie znajdują się w domu.
Pierwsze objawy zakażenia salmonellą mogą wystąpić po 8 godzinach od spożycia posiłku, w którym znajdują się bakterie. Najczęściej jednak dzieje się tak dopiero po 18 godzinach. Symptomy żołądkowe zawsze wskazują przede wszystkim na zarażenie salmonellą. Najbardziej rozpoznawalnymi objawami są wymioty, nudności i biegunka. Jeżeli stolec jest wodnisty lub krwisty, pojawiają się ból brzucha, ból głowy, gorączka i dreszcze, wówczas należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. Dzieci zwykle ostrzej przechodzą zakażenie bakteriami Salmonella enterica. Warto zaznaczyć, że pałeczki wydalane są jeszcze przez od 5 do 7 miesięcy po przebytej chorobie.
Zatrucie salmonellą powinno minąć samoistnie. Najważniejsze podczas choroby jest nawadnianie organizmu. Stan odwodnienia może być bowiem bardzo niebezpieczny! Konieczne będzie wprowadzenie kilkudniowej diety oraz zażycie leku na biegunkę lub węgla leczniczego. Antybiotyki zostaną przepisane, gdy objawy nie znikną w ciągu trzech dni. W ciężkich przypadkach zatrucia pacjent musi być hospitalizowany. Najczęściej dzieje się tak w przypadku dzieci oraz dorosłych, którzy mają upośledzoną odporność lub chorują na choroby przewlekłe. Jeżeli te osoby zignorują objawy, to zatrucie może doprowadzić do powikłań, czyli posocznicy, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej lub sepsy. W leczeniu szpitalnym wykonuje się posiew, by sprawdzić, czy to na pewno salmonella jest przyczyną zachorowania. To samo badanie wykonywane jest po zakończeniu leczenia.
Pamiętaj, że receptę uprawniającą do zakupu leków możesz otrzymać także przez internet. E-recepta online to bardzo szybkie i wygodne rozwiązanie, szczególnie dla osób, które muszą odpoczywać!
Stosowanie odpowiednich środków zapobiegawczych pozwala uniknąć zatrucia salmonellą. Oto kilka wskazówek, na które powinieneś zwrócić uwagę:
Jeżeli już doszło do zatrucia, powinieneś odpocząć w domu. Jeżeli pójdziesz do pracy, choroba może przenieść się na twoich współpracowników. W trosce o zdrowie swoje i innych osób weź zwolnienie lekarskie online lub udaj się do lekarza osobiście!
Zatrucie salmonellą jest bardzo nieprzyjemne w skutkach dla chorego. Na szczęście nie trwa ono długo i nie jest groźne dla życia. Tylko nieliczne przypadki wymagają specjalistycznej opieki lekarskiej. Jeżeli twoje objawy nie ustępują przez kilka dni, koniecznie udaj się do lekarza!
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.