» Strona główna » Alergie » Uczulenie na pomidory – objawy. Jak leczyć alergię?
Uczulenie na pomidory najczęściej jest alergią kontaktową, w innych przypadkach krzyżową – może pojawić się u osób z alergią na pyłki roślin. Alergia na pomidory w skrajnych przypadkach może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Do najważniejszych alergenów znajdujących się w pomidorach należą – profilina z miąższu warzywa, fruktofuranozydaza oraz białko przenoszące lipidy. Uczulenie na pomidory nie zostało dokładnie zbadane, brak też wielu danych na ten temat. Do głównych objawów uczulenia należą problemy skórne (wysypka, pokrzywka, świąd), mogą pojawić się także dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Jak leczyć uczulenie na pomidory? Najbardziej skuteczną metodą jest unikanie alergenu. Stosowana jest również doraźna farmakoterapia oraz odczulanie (immunoterapia).
Pomidory zjedzone na surowo, ale także warzywa po obróbce termicznej mogą być przyczyną wystąpienia nieprzyjemnych objawów. Alergia pokarmowa na pomidory zdarza się stosunkowo rzadko, częściej mamy do czynienia z alergią kontaktową lub krzyżową. Uczulenie na pomidory objawia się zazwyczaj różnego rodzaju problemami skórnymi. Reakcja może obejmować wyprysk kontaktowy, pokrzywkę, rumień na dłoni, uczucie pieczenia i szczypania skóry, świąd w miejscu kontaktu z warzywem (okolice ust, dłonie). Pomidor może wywoływać białkowe zapalenie skóry objawiające się wysypką, świądem, pojawieniem się bąbli już kilka minut po kontakcie z warzywem.
Objawami uczulenia na pomidory mogą być także:
Objawy alergii mogą obejmować różnego rodzaju dolegliwości skórne, ale także ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Bardzo rzadko dochodzi do uogólnionej reakcji alergicznej. Nie można wykluczyć, iż uczulenie na pomidory wywoła wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów po kontakcie z pomidorem należy skonsultować się z lekarzem.
Pomidory zawierają kilka białek, które są potencjalnymi alergenami i mają właściwości uczulające. Należą do nich:
białko Sola l 3 lipid transfer protein, czyli białko przenoszące lipidy, które znajduje się w miąższu pomidora oraz w skórce i pestkach; odpowiada ono za występowanie najpoważniejszych, ogólnych reakcji alergicznych.
Inne alergizujące białka wywołujące reakcje uczuleniowe to:
Wskazuje się również, że podobne objawy mogą wywoływać aminy biogenne. Nie są to alergeny, jednak nie można wykluczyć, że są odpowiedzialne za wystąpienie reakcji jak świąd, wysypka czy katar. Zalicza się do nich serotonina i tryptamina oraz tyramina. Reakcja alergiczna spowodowana jest niewłaściwą reakcją układu immunologicznego na obecność w organizmie wymienionych białek.
Jeśli podejrzewasz u siebie alergię na pomidory, skontaktuj się z lekarzem. Możesz skorzystać z możliwości odbycia konsultacji przez internet. Specjalista zbierze wywiad i prawdopodobnie zaproponuje wykonanie badań, które potwierdzą lub wykluczą alergię. Jeśli to konieczne, przepisze preparaty przeciwhistaminowe (e-recepta). Lekarz ma również możliwość wystawić zwolnienie lekarskie online – jest ono niezbędne w przypadku osób, których samopoczucie nie pozwala na normalne funkcjonowanie.
Jakie badanie wykonuje się w celu zdiagnozowania alergii na pomidory? Przede wszystkim są to punktowe testy skórne z wykorzystaniem alergenów komercyjnych i natywnych. W tym drugim przypadku wykorzystuje się miąższ warzywa, skórkę, ale także zmiażdżone pestki pomidora. Choć pomidory rzadko wywołują alergię pokarmową, niekiedy specjalista może zlecić wykonanie testów prowokacyjnych. Takie badania przeprowadzane są pod okiem lekarza w wyspecjalizowanych ośrodkach. Zaleca się je osobom, u których niepokojące objawy kliniczne wystąpiły po spożyciu warzywa.
Podstawą leczenia uczulenia na pomidory jest unikanie kontaktu z substancją alergizującą, czyli odstawienie warzywa. Symptomy uczulenia znikają w ciągu kilku godzin, nie powtarzają się, jeśli z menu zostanie wyeliminowany pomidor. Jeśli reakcja alergiczna wywoływana jest jedynie na skutek spożycia jednego warzywa, raczej nie zaleca się leczenia farmakologicznego. Inaczej w przypadku osób, które są uczulone nie tylko na pomidory lub zmagają się z alergią krzyżową. W takim przypadku przepisywane są leki przeciwalergiczne, m.in.:
Niekiedy, w przypadku ciężkich zaburzeń, lekarze zalecają immunoterapię, czyli odczulanie. Polega ono na podawaniu kontrolowanych dawek alergenów (szczepionka) i wypracowaniu odporności organizmu. Odczulanie jest długą procedurą, trwa 3-5 lat.
Alergię należy rozpoznać i leczyć, ponieważ może prowadzić do rozwoju poważniejszych chorób. Dotyczy to zwłaszcza osób borykających się z problemem alergii krzyżowych.
Uczulenie na pomidory może wystąpić u alergików, którzy reagują na pyłki brzozy, bylicy, traw i zbóż. Inne alergeny, które wywołują reakcję krzyżową z pomidorem to orzeszki ziemne oraz lateks. U osób uczulonych na pomidory można zauważyć zwiększoną wrażliwość na owoce cytrusowe, melony, arbuzy, ananasy.
Alergia krzyżowa to reakcja na substancję podobną do alergenu, na który organizm wytworzył już odpowiedni mechanizm, czyli odpowiedź immunologiczną. Tak może być w przypadku uczulenia na pomidory, gdy pacjent ma alergię na pyłki. Jeśli więc jesteś alergikiem i reagujesz na pyłki, możesz zaobserwować niepokojące objawy po spożyciu warzywa. Dlatego też osoby zdiagnozowane lub podejrzewające u siebie alergię, powinny zapoznać się z tabelą alergenów krzyżowych.
Alergia miewa zróżnicowany obraz kliniczny – może mieć łagodny przebieg lub dawać objawy utrudniające codzienne, normalne funkcjonowanie. Problemy zdrowotne zawsze należy skonsultować ze specjalistą, który zaproponuje badania, leczenie, wystawi zwolnienie (L4 online).
W razie problemów ze zdrowiem, czy podejrzeń alergii, zwróć się o pomoc do specjalisty. Nieleczona alergii pogarsza jakość snu, prowadzi do rozwoju depresji.
Formularz zamówienia jest niedostępny. Trwają prace modernizacyjne. Przepraszamy za utrudnienia. Spróbuj ponownie później.