Uczulenie na jajka. Jakie są objawy alergii na jaja, jak ją leczyć?

Uczulenie na jajka może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych. Objawy tej przypadłości często pojawiają się po spożyciu jajek lub produktów, których składnikiem jest białko jaja kurzego. Co wskazuje, że możemy mieć alergię na jajka?

uczulenie na jajka
  • Uczulenie na jajka to alergia pokarmowa, która może objawiać się u niemowląt i dorosłych.
  • Alergia na jajka najczęściej dotyka dzieci w wieku niemowlęcym, ale może pojawić się u dorosłych nagle, bez wcześniejszych objawów.
  • Organizm alergika reaguje na białka zawarte w jajku kurzym, a w mniejszym stopniu na żółtko. 
  • Leczenie alergii na jaja polega na eliminacji jajek i produktów zawierających jaja z diety oraz stosowaniu leków antyhistaminowych.

Czym jest alergia na jajka?

Uczulenie na jajka to alergia pokarmowa, która może objawiać się nawet u niemowląt. Organizm alergika reaguje na białka zawarte w jajku kurzym, a w mniejszym stopniu na żółtko. Objawy alergii na jajka mogą mieć charakter skórny, takie jak swędząca wysypka wypełniona surowicą, ale też mogą pojawiać się trudności w oddychaniu. Wśród innych symptomów alergii na białko jajka kurzego lub żółtko wymienia się przede wszystkim dolegliwości układu pokarmowego. Należy skonsultować się z lekarzem, który może przepisać leki antyhistaminowe lub podać wskazówki dotyczące diety eliminacyjnej. Można również wypróbować usługę, jaką jest e-recepta.

Uczulenie na jajka – kto jest w grupie ryzyka?

Alergia na jajka najczęściej dotyka dzieci – szczególnie w wieku niemowlęcym. Wynika to z tego, że młody organizm jest bardziej podatny na reakcje alergiczne. Poza tym bardzo małe dzieci często mają skłonność do wytwarzania zbyt dużej ilości przeciwciał IgE, które są odpowiedzialne za występowanie uczulenia. Alergia na jajka może pojawić się u niemowląt już w kilka miesięcy po narodzinach i trwać przez całe życie. Natomiast u osób dorosłych alergia na jaja może pojawić się w każdym wieku – nagle, bez wcześniejszych objawów. Symptomy widoczne są w ciągu kilku minut po spożyciu jajka lub produktu, który je zawiera. 

Zobacz też  Alergia na pyłki – jak objawia się uczulenie na pyłki roślin?

Dlaczego jaja uczulają? Przyczyny alergii pokarmowej

Przy uczuleniu na jajka czynnikami, które mogą najsilniej alergizować, są cztery konkretne białka: owomukoid, owoalbumina, owotransferyna oraz lizozym. Mogą one powodować objawy alergii kontaktowej, gdy jaja mają styczność ze skórą, a także objawy alergii pokarmowej, gdy są spożywane. Żółtko rzadziej powoduje uczulenie, ale może również stanowić alergen dla niektórych. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej oraz niepożądanych reakcji konieczne bywa L4 online. Pozwala ono u osób uczulonych na jajka zwalczyć przypadłość.

Objawy uczulenia na jajka

Alergia na białko jaja kurzego (lub całe jajko) daje różnorodne objawy. Najczęściej występującymi symptomami uczulenia na białko i żółtko są:

  • objawy skórne, w tym uogólniona pokrzywka, uporczywy świąd skóry, zaostrzenie atopowego zapalenia skóry;
  • objawy ze strony układu pokarmowego, które mogą się manifestować jako wymioty, kolka jelitowa, stany zapalne jamy ustnej, biegunka lub zaparcia, ból brzucha;
  • objawy ze strony układu oddechowego skrócenie oddechu, duszność, alergiczny stan zapalny śluzówki nosa, nasilenie objawów astmy oskrzelowej;
  • najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest wstrząs anafilaktyczny po spożyciu alergenu, który charakteryzuje się gwałtownym przebiegiem i może doprowadzić nawet do śmierci.

Jak wygląda diagnostyka alergii na jaja?

Diagnoza polega na wykonaniu testu na alergię na jajka – ciało chorego musi mieć styczność z alergenem. W przypadku testów skórnych lekarz nałoży niewielką ilość wyciągu białka kurzego na skórę i nakłuje ją delikatnie. Jeśli wynik jest pozytywny, pojawia się zaczerwienienie lub obrzęk skóry w miejscu nakłucia. Testy krwi natomiast mierzą ilość przeciwciał IgE skierowanych przeciwko białkom jajka. Ważne jest, aby osoby podejrzewające alergię na jajka skonsultowały się z lekarzem i wykonały odpowiednie badania. Pozwoli to uzyskać właściwą diagnozę, zaplanować odpowiednie leczenie i uniknąć poważnych reakcji alergicznych. Należy reagować już na pierwsze objawy uczulenia!

Zobacz też  Alergia kontaktowa. Objawy i leczenie, profilaktyka uczulenia

Leczenie uczulenia na jajka

W przypadku kiedy objawy uczulenia na jajka pojawiają się po ich spożyciu, należy wdrożyć leczenie. Najskuteczniejszym sposobem jest zastosowanie diety eliminacyjnej, która polega na wykluczeniu z diety wszystkich produktów zawierających białko czy żółtko jajka kurzego, zarówno w formie naturalnej, jak i przetworzonej. Dieta ta może być trudna do przestrzegania, ponieważ jajka są powszechnie stosowane w wielu produktach spożywczych, takich jak ciasta, makarony, majonezy, a nawet wędliny. Osoby z alergią na jajka powinny zwrócić uwagę na etykiety.

Uczulenie na jajka a farmakoterapia

W niektórych przypadkach lekarz może przepisać leki antyhistaminowe lub sterydy, ale nie stanowią one rozwiązania długoterminowego. W przypadku ciężkich objawów, takich jak anafilaksja, niezbędna jest natychmiastowa pomoc medyczna. Osoby z alergią powinny nosić przy sobie autoiniekcję adrenaliny, aby szybko zareagować w przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. W celu skutecznego leczenia alergii na jajka zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. alergologii. Jako wsparcie leczenia może służyć zwolnienie lekarskie online.

Leki, które łagodzą objawy uczulenia

Sposób, w jaki objawia się uczulenie na jajka, bywa bardzo nieprzyjemny. Łagodną reakcją alergiczną można pokonać dzięki odpowiednim lekom, na przykład:

Dieta – czym zastąpić jajka?

Jeśli masz alergię na jajka kurze lub po prostu chcesz unikać produktów pochodzenia zwierzęcego, istnieje wiele alternatyw, które można wykorzystać w diecie. Aby unikać alergenów jajka, stosuj między innymi:

  • tofu, które może zastąpić jajko w daniach smażonych;
  • żelatynę lub agar-agar, mogą być stosowane jako zamienniki jajek i substancje wiążące w deserach, ciastach czy musach. Żelatyna pochodzi z kości zwierząt, dlatego dla wegan lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie agar-agar, pochodzącego z glonów;
  • aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy, która może zastąpić białka jajek i idealnie sprawdza się jako emulgator w wypiekach, np. w naleśnikach czy bezach;
  • zmielone siemię lniane lub nasiona chia.
Zobacz też  Alergia – ICD-10. Czym jest klasyfikacja chorób? Jak oznacza się rozpoznanie?

Jajka są jednymi z najczęściej występujących alergenów. Objawy alergii są zróżnicowane i obejmują kaszel, problemy z oddychaniem, świąd, ból brzucha, wymioty i wysypki skórne. Uczulenie na jajka można leczyć lekami przeciwhistaminowymi lub sterydami przeciwzapalnymi. Aby zapobiec reakcjom, konieczne jest zastosowanie diety eliminacyjnej.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /alt/home/webmaster.clinicmed/www/domeny/e-lekarz24h.pl/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286
Urszula Witkowska
Urszula Witkowska
Posiada bogate doświadczenie zawodowe oraz wiedzę zdobytą Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej specjalizacją jest optymalizacja żywienia w różnych dziedzinach. Dzięki praktycznym poradom i rzetelnym informacjom, czytelnicy bloga mogą poprawić swoje zdrowie i sylwetkę, korzystając z wiedzy eksperta w dziedzinie żywienia.

Dział "Blog" na stronie e-lekarz24h.pl zawiera informacje wyłącznie o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Treści oraz porady, które się tam znajdują, nie mogą w żadnym wypadku zastąpić bezpośredniego kontaktu z lekarzem i nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna. Wydawca serwisu e-lekarz24h.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad z materiałów informacyjno-edukacyjnych bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.